Ashtanga yoga
UjjayandningNär du utövar ashtanga yoga använder du en speciell andningsteknik som kallas för ujjayandning, eller fri andning. Denna teknik hjälper oss att hålla fokus och förlänga andetagen. På så vis får vi även en utökad uthållighet. Du använder tekniken under hela ditt yogapass. Först i Savasana, vilan, släpper du ujjayandningen och låter kroppens naturliga rytm ta över.
Drishti
BandhasDu använder dig även av olika kroppslås för att bl.a. hitta styrka och lätthet i kroppen. De olika kroppslåsen är Mula bandha -rotlås (bäckenbotten), Uddiyanda bandha -buklås (nedre delen av buken) och Jalahandra bandha -halslås (struphuvudet).
Genom att aktivera buk och rotlås skyddar du framför allt din ryggrad. Det handlar egentligen inte om att låsa utan snarare om att aktivera ovannämnda muskelgrupper. Genom regelbunden yoga bygger du upp dessa muskelgrupper och kommer därmed känna dig lättare och starkare i kroppen. Detta hjälper dig både på yogamattan och i vardagen. Mantra
Sri K Pattabhi Jois 1915-2009
Ashtanga yogans åtta delarAshtanga är sanskrit och betyder ”åtta delar”. Dessa beskrivs i Yoga Sutras som är en text om yoga skriven av Patanjali någon gång mellan 200 f.Kr. - 200 e.Kr. Enligt Sri k. Pattabi Jois bör varje yogi följa dessa åtta delar för att nå total frihet. Men för att vi ska kunna ta till oss av alla delarna menade han att vi måste börja med att rena och stärka kroppen genom att utföra asanas, vilket är den tredje av de åtta delarna. Efter det blir vi mottagliga för resten av delarna.
Här följer en kortare beskrivning av de åtta delarna. YamaMoraliska- och etiska levnadskoder som delas in i :
Ahimsa - ickevåld Satya - sanningsenligt Asteya - inte stjäla Brahmacharya – måttlighet Aparigraha - Att inte roffa åt sig och släppa taget. NiyamaStår för självrening och självstudier. Med underrubrikerna:
Shausha – yttre och inre renlighet Santosha – att vara nöjd med det man har Tapas – självdiciplin Svadhyaya – självrannsakan Ishvarapranidhana – osjälviskhet AsanaStällningar och rörelser
PranayamaAndningsövningar
PratyaharaKontroll över sina sinnen
DharanaKoncentration
DhyanaMeditation
SamadhiTotal frihet
|